This website uses cookies. Click here for more information.
  • *
  • *
  • *
  • *

Wat is de geschiedenis?

Tegenwoordig is het Brakkenfestival een grootschalig evenement voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar die onder leiding van deskundige vrijwilligers een week lang, nog steeds in de eerste week van de basisschoolvakantie, op verantwoorde manier plezier maken. Het evenement is het grootste kinderevenement van Brabant en uniek in haar soort. Een evenement waar Breda trots op is. 

 

In de zomervakantie werd weinig voor basisschoolkinderen georganiseerd. Buurthuizen in Breda organiseerden los van elkaar activiteiten, maar een aanbod voor de stad (en omstreken) bestond nog niet. 

Stichting Vertizontaal, inmiddels Surplus Welzijn, signaleerde deze vraag naar een stedelijke activiteit en speelde hierop in. Het Brakkenfestival was geboren.


De eerste activiteiten waren vooral activiteiten die we ‘doe-activiteiten’ noemen. Deze activiteiten, zoals bloemschikken en koekjes bakken, zijn nu nog steeds populair onder kinderen. Naast de doe-activiteiten heeft sport en beweging altijd een belangrijke rol gespeeld. Doordat er blijkbaar in een behoefte werd voorzien van zowel kinderen als vrijwilligers, is het evenement flink gegroeid en de locatie in het Sport- en Partycentrum de Heerbaan werd al snel te klein. Het evenement ging naar Optisport Racketcentrum met een buitenterrein. Het aantal deelnemende kinderen is in alle jaren meer dan vertienvoudigd(!) en de grenzen zijn nog steeds niet bereikt.

In 2003 ontstond de wens vanuit ouders om ook kinderen met een beperking naar het Brakkenfestival te laten gaan. De organisatie, bestaand uit een bestuursgroep van vrijwilligers onder leiding van een beroepskracht, realiseerde dit in samenwerking met MEE West Brabant. De kinderen worden sindsdien begeleid door speciaal opgeleide vrijwilligers. In het begin was dit slechts een paar dagen, inmiddels spelen kinderen met een beperking alle dagen omdat de organisatie inmiddels voldoende gespecialiseerde vrijwilligers heeft. In 2011 besloot de organisatie kinderen met een beperking PlusKids te noemen. 

In 2011 werd een recordaantal aan kinderen behaald: 7.500 in vijf dagen. Zij speelden op meer dan 55 activiteiten per dag. Daarnaast viel het festival in de prijzen: het 4e leukste stadsevenement van Nederland plus het festival was het goede doel van Breda Live 2011.

 

In 2015 bestond het festival een jubileumeditie met het thema ‘Al 25 jaar een feest!’. Traditiegetrouw werd het festival met veel geknal geopend na het massale aftellen van 10 naar 0. Inmiddels realiseert de organisatie voldoende vrijwilligers in het bestand en meer dan 80 activiteiten. Naast de traditionele activiteiten als koekjes bakken en bloemschikken, waren de sportieve activiteiten en meer dan 15 springkussens aanwezig 


In 2014 roept de organisatie een Raad van Advies in het leven om kennis en netwerk uit te breiden. Mede hierdoor konden organisatie een gezondheidsplein realiseren waar kinderen door te fietsen met een blender gezonde fruitsappen maakten. Kinderen maakten zelf soep om te laten zien dat soep niet alleen uit een blik komt en maakten kinderen kennis met allerlei groente. soorten.   

In 2015 was de 27e editie van het festival. Samenwerking stond tijdens deze editie centraal met o.a. Mee West Brabant, Stichting Bas, NAC Kidsclub, Hemmers Gym, Judovereniging Haagse Beemden en De Nieuwe Veste. Dit jaar kwamen ook kinderen uit het AZC die op deze manier een fijne week zonder zorgen konden beleven. Naast een stijging van het aantal kinderen zagen we ook een toename van het aantal kinderen dat kwam spelen waarvan de ouders in het bezit zijn van een BredaPas, maar liefst 2.000 kinderen in totaal! NAC was aanwezig op de traditionele NAC dag met een hele bus vol spelers en begeleiding en dit werd druk bezocht. Naast de NAC activiteiten waren ook de kunst en cultuuractiviteiten populair. Door het goede weer waren ook de buiten- en wateractiviteiten weer een succes. Dit jaar stond het Brakkenfestival klaar voor alle kinderen met krachtige taakvolwassen vrijwilligers. Dit werden beloond want het Brakkenfestival won in 2015 de felbegeerde vrijwilligerspenning in de categorie groepen! 

Inmiddels evalueert de organisatie jaarlijks onder ouders, vrijwilligers en sponsoren. Daar blijkt telkens uit dat het een kinderfestival is dat alle voor alle doelgroepen toegevoegde waarde geeft: ouders laten met een gerust hart hun kind achter op het festival, kinderen lopen met lachende gezichten rond, sponsoren zijn loyaal en blijven jaar na jaar betrokken en vrijwilligers zijn, naar eigen zeggen, besmet met het ‘Brakkenvirus’ en voelen zich onderdeel van een Brakkenfamilie. 

Geplaatst op
6 february 2020