*
13 t/m 17
juli 2020

Nieuws

Brakkenfestival's 30e edtie een groot succes

8500 kinderen, 600 kilo friet en veel muziek. Voor Bredase kinderen is het Brakkenfestival misschien wel de leukste week van het jaar. In 2018 vond voor de 30e keer het grootste en leukste kinderfestival van Brabant plaats.

De zomervakantie is begonnen en dus is het tijd voor het Brakkenfestival. Om half tien opende burgemeester Depla de 30e editie van het festival. De kinderen konden kiezen uit meer dan tachtig activiteiten. Van voetballen tot koekjesbakken en van springkussens tot bloemschikken. Het is allemaal mogelijk. Er zijn activiteiten die zelfs al 30 jaar populair zijn en traditiegetrouw ieder jaar aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld bloemschikken. Wat wel veranderd is, is het aantal deelnemende kinderen. Van 22 in 1988 naar bijna 9 duizend kinderen dit jaar. Ruim 200 vrijwilligers zijn betrokken bij het jubilerende festival. En meer dan 150 sponsoren uit het Bredase bedrijfsleven zonder wie het festival niet georganiseerd zou kunnen worden.

Het evenement is voor sportverenigingen ook een mooie gelegenheid om zich voor te stellen aan potentiële nieuwe leden. Tafeltennisvereniging Belcrum is zo'n vereniging die daar al jarenlang gretig gebruik van maakt. Maar ook workshop organisatoren geven op het festival bekendheid aan hun bestaan, bijvoorbeeld het macrameeën van een plantenhanger. Maar het festival is er natuurlijk vooral voor de kinderen. En die genieten volop.

Kinderen zijn hier de baas. En dat merk je wel. Zo mochten ze hun eigen muziek maken, kleiden ze allerlei figuurtjes, werden er kaartspellen gespeeld en kon je ravotten op één van de vele springkussens.

Het blijft belangrijk om met de tijd mee te gaan. Voor de ruim tweeduizend kinderen die hier binnen zijn, moet er zeker wat uitdaging zijn. Moderne sporten zoals kickboksen of het maken van elektronische muziek. Want dat is erg populair onder kinderen. En mocht dat allemaal iets teveel worden, dan stonden overal banken verspreid of leestafels met strips en boeken om even tot rust te komen. Terwijl de kinderen zich helemaal suf rennen op een voetbalveldje, keken een paar NAC-spelers goedkeurend toe. Ook die zijn van de partij en schrijven zo hier en daar wat handtekeningen uit.

Op twee tijdstippen vonden in de circustent buiten voorstellingen plaats. Met een welgemeend ‘Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er zijn!’, begon Clown Frenkie zijn voorstelling. Onder applaus toverde hij de ene na de andere goocheltruc uit zijn handen. Terwijl kinderen aandachtig keken, liet hij met een brede glimlach een ‘glazen’ fles verdwijnen. De tent keek ademloos toe. "Hoe doet 'ie dat?!", werd hier en daar luid gefluisterd.

De bakken met gevonden voorwerpen waren aan het begin van de week nog leeg. Maar kom aan het einde van een week terug en je ziet dat er behoorlijk wat aan spullen achterblijft. Dat wil de organisatie natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom zijn ze ook op details zoals de gevonden voorwerpen tot in de puntjes voorbereid: ouders kunnen tot maanden na het festival nog komen kijken naar de gevonden voorwerpen om te kijken of de broodtrommel of tas er nog zijn. De details zijn goed geregeld en met zo’n grote groep vrijwilligers, en de jarenlange ervaring, kan dat natuurlijk niet anders. En het mooie van vrijwilligerswerk bij het Brakkenfestival is dat de jeugd van nu vaak later terugkomt om als vrijwilliger in de organisatie mee te helpen.

  • Disclaimer
  • Sponsors
  • Contact