*
8 t/m 12
juli 2019

Nieuws

De 29e editie van het jaarlijkse Brakkenfestival weer groot succes

De 29e editie van het jaarlijkse Brakkenfestival weer groot succes

Eerst de Brakken, dan pas vakantie!


Breda - Het is pas echt zomer in Breda wanneer het jaarlijkse Brakkenfestival is begonnen. Vijf dagen lang zijn meer dan 1500 kids de baas in de kunstijsbaan van Breda waar een scala aan activiteiten op hen wachtte. Kinderen konden zich uitleven op meer dan 85 activiteiten dus voor ieder wat wils op en rond de ijsbaan.


Kinderen konden figuurzagen, koekjes bakken, bloemschikken, schminken, tafeltennissen, deelnemen aan workshops, voetballen, glijbanen met water afglijden of op 1 van de vele luchtkussens spelen.

Kinderen maakten een insectenhotel. Een insectenhotel is een kraamkamer voor veel insecten en biedt beschutting aan nachtvlinders. Zo draagt dit bij aan het behoud van de biodiversiteit in de omgeving. De materialen van het insectenhotel zijn biologisch afbreekbaar en afkomstig van een boomkwekerij voor oude fruitrassen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden. Na twee jaar is het hotel verbruikt en kunnen de insectenhotels op de composthoop. Met het maken van de hotels verminderde de eventueel aanwezige angst voor insecten bij kinderen te verminderen.

Ook was er in 2017 een DJ workshop wat niet kan ontbreken in de ‘DJ capital of the world’ Breda. De workshop werd verzorgd door Wim Yeaboah van Stichting Grote Broer Haagse Beemden. De basis van het mixen werd uitgelegd en kinderen namen achter mengpanelen plaats. Daar leerden ze in ongeveer hetzelfde tempo liedjes aan elkaar plakken. Er was een aantal kids die talent had en met de handen in de lucht een showtje weg gaf!

De dood van Tijn Kolsteren heeft bij veel kinderen indruk gemaakt. Elke dag konden kinderen hun nagels lakken voor Tijn, een Bredase held van zes jaar oud die voor Stichting Semmy veel geld binnen haalde met zijn LAK actie bij Serious Request om kinderen met hersenstamkanker een kans te geven.  

Op woensdag kwam Kicky langs, de officiële mascotte van het het UEFA Women’s Euro 2017 in Nederland.  Kicky is fan van alle 16 deelnemende teams en enthousiasmeert heel Nederland om ook fan te worden van één of alle deelnemende landen. In haar shirt komen daarom de kleuren van de vlaggen van deze landen terug.  Kicky is natuurlijk heel stiekem extra fan van onze OranjeLeeuwinnen. Daarom is ze vriendjes met Dutchy, de mascotte van het Nederlands vrouwenelftal!

Wat wel ontbrak waren de ouders want voor hen was het Brakkenfestival verboden terrein.


Bij veel kinderevenementen zijn kids verplicht om een bepaalde volgorde aan te houden bij het spelen maar op dit festival zijn kinderen de baas. Hier mogen kinderen vrij spelen zelf kiezen wat ze (niet) willen doen. De ongebondenheid geldt ook voor kinderen met een beperking die bij het Brakkenfestival Pluskids heten. Pluskids hebben een speciaal bandje om, hebben een eigen garderobe en een eigen afgesloten ruimte om even bij te komen van allerlei prikkels. Verder spelen Pluskids hetzelfde als alle andere kids.


Beweging en gezondheid

Naast beweging is voeding belangrijk op het festival. Kinderen nemen zelf eten en drinken mee nemen of zij kopen iets in de friettent en snoep- en fruitkraam. Maar er is veel meer. Zo maken kids een smoothie: ze stoppen twee stuks fruit en wat spinazie in een blender waar vers wortel- of bietensap bij gaat. De blender gaat aan via een speciale sappentrapper waarbij kinderen fietsen om hun fruit te pureren. Een ideale combinatie tussen beweging en voeding.

Op woensdag deden kids mee met de Grote WisselTruc(k) waarbij kids een pakje drinken bij de grote truck scannen waarna op het beeldscherm zichtbaar wordt hoeveel suikerklontjes er in het pakje drinken zitten. Met één druk op de knop verdwijnt het pakje drinken en ontvangen kids een pakje Sourcy Water met een Fruitsmaak. Op deze manier stimuleren we de suikerinname te verlagen.

Kinderen leerden hoe zij jam maken. Kids wegen de ingrediënten af en koken het geheel tot een eigen potje jam die zij aan het einde van de dag mee naar huis nemen, inclusief recept. Op deze manier kunnen zij ook thuis aan de slag om gezonde zelfgemaakte jam te maken en zo creëert de workshop na het festival quality time in het gezin.


Veiligheid voorop

Veiligheid van de kinderen staat bij de organisatie van het Brakkenfestival voorop. Er is geen oponthoud bij de entree en binnen 20 minuten zijn de honderden kinderen binnen. Alle kinderen komen tegelijkertijd naar binnen en vertrekken ook samen. Op deze manier kan de organisatie de veiligheid tijdens openingstijden garanderen omdat kinderen tijdens de openingstijden het terrein nergens verlaten. Er mogen geen kinderwagens de rij in en bij vertrek moeten ouders achter hekken wachten zodat kids rustig naar buiten kunnen lopen, ook de allerkleinsten. Ouders worden geadviseerd om met hun kids buiten de hekken een vaste plaats af te spreken waar de kids opgehaald worden zodat zij niet alleen naar huis lopen.

Tijdens het Brakkenfestival is een uitgebreid EHBO-team aanwezig. De EHBO-post is op het terrein duidelijk herkenbaar aan de grote gele vlaggen met de tekst EHBO erop.  Indien kids medicijnen meenemen naar het festival, lopen ouders met hun kind mee naar binnen en melden dit bij de EHBO.

De coördinatiegroep volgt ieder jaar diverse trainingen gericht op veiligheid zoals AED-EHBO training en brandveiligheid. Daarnaast traint de coördinatiegroep ook op interne samenwerking.

Alle vrijwilligers zijn verplicht om een training te volgen want zij hebben een grote verantwoordelijkheid. Tijdens de training worden de vrijwilligers voorbereid op het Brakkenfestival. Ze krijgen informatie over de organisatie en ze maken kennis met hun teamleden en coördinatoren.  

Tijdens het festival houdt de organisatie verschillende veiligheidschecks op het terrein onder begeleiding van de brandweer. Zo wordt er gekeken naar bekabeling en stroomvoorzieningen en naar de plaatsing van activiteiten en toebehoren. Er wordt jaarlijks een calamiteitenplan geschreven en getraind op eventuele calamiteiten.


In 2018 bestaat het Brakkenfestival maarliefst 30 jaar. Het beloofd een feest te worden dus noteer de datum alvast in je agenda: 9 tot en met 13 juli 2018. De hashtag is #brakkenfestival30jaar.
  • Disclaimer
  • Sponsors
  • Contact