Van zakgeld tot een bankrekening: hoe je je kind kunt leren omgaan met geld.
Als ouder wil je graag dat je kind een gezonde relatie ontwikkelt met geld. Je wilt dat je kind weet hoe geld te beheren, sparen en investeren, zodat je kind in staat is om financieel verantwoorde keuzes te maken in het volwassen leven. Het opvoeden van je kind op het gebied van geld is echter geen eenvoudige taak en kan soms uitdagend zijn. In deze blog lees je, door een samenwerking tussen Brakkenfestival en auteur van het boek ‘Ik stuur je een tikkie’ Johanneke Mijnhardt, een handig stappenplan over hoe je je kind kunt leren omgaan met geld. Van het geven van zakgeld tot het openen van een bankrekening.
Het opvoeden van je kind gaat niet alleen over het bijbrengen van goede manieren en waarden, maar ook over het leren van belangrijke vaardigheden zoals hoe om te gaan met geld. Financiele educatie is cruciaal voor de toekomstige financiele gezondheid van je kind en kan helpen bij het maken van verstandige financiele beslissingen op latere leeftijd. Doe daarom je voordeel met deze praktische tips in een 7 stappen plan om je kind te leren omgaan met geld. Zo ontdek je hoe je je kind een solide financiele basis geeft die je kind in staat stelt om verstandige financiele keuzes te maken in de toekomst.
Stap 1: De 10% regel.
De 10% regel houdt in dat je van al je inkomsten 10% apart zet. Zo geef je dus nooit meer dan 90% van je inkomsten uit. Met de 10% regel weet je kind hoe ervoor te zorgen dat de spaarrekening altijd gevuld is. Met deze stap oefen je zelfbeheersing skills. Handig, want wanneer je hier vroeg mee begint, is de kans groot dat je kind dit blijft doen in het volwassen leven.
Tip: Start met het geven van zakgeld vanaf 5 – 6 jaar. Benieuwd naar welk bedrag andere ouders hun kind op deze leeftijd geven? Lees dan meer op de website van het Nibud.
Stap 2: Beheers uitgaven en leg een buffer aan.
Deze stap bestaat uit een doel en een middel. Het doel is een buffer aanleggen en het middel is uitgaven beheersen. Heb een geldgesprek met je kind over hoe je kind een buffer aanlegt. Bijvoorbeeld in een spaarpot of op een bankrekening. Bespreek financiele doelen van je kind, waar onder het aanleggen van een buffer, en daarna een spaarbedrag voor andere doelen. Met deze stap oefen je doorzettingsvermogen van je kind. Het aanleggen van een buffer kun je op jonge leeftijd stimuleren met bijvoorbeeld een sticker systeem of een spaar kleurplaat.
Tip: Het Brakkenfestival heeft 2 spaarkleurplaten ontwikkeld. Download gratis de kauwgomballen spaarkleurplaat en download gratis de thermometer spaarkleurplaat.
Stap 3: Leer je kind het verschil tussen uitgeven en investeren en laat geld groeien.
Een uitgave laat je vermogen afnemen, een investering laat je vermogen groeien. Bij kinderen is dit bijna nooit een thema en bij volwassenen komt dit vaak neer op beleggen, wat je alleen moet doen met geld dat je over hebt. Leer je kind vertrouwd te zijn met termen als geld, sparen, rente, investeren en inflatie. Leer je kind hoe het geld kan verdienen en bespreek waar je geld kunt bewaren. Bespreek ook dat je kind nu al kan starten met investeren: bijvoorbeeld door iets te koken en te verkopen op een rommelmarkt. Het gaat er om dat je kind leert eerst een investering te doen en, door moeite doen, er wat extra mee verdient. Zo oefen je geestdrift van je kind.
Stap 4: Leer nieuwe dingen en word beter in geld verdienen.
Stimuleer je kind om creatief na te denken over nieuwe dingen. Creativiteit kan je kind op latere leeftijd goed gebruiken in veel facetten van het leven. Laat je kind dus zelf nadenken over manieren om geld te verdienen. Een simpele vraag die je aan je kind kunt stellen is ‘wat heb je nog nooit gedaan?’. Met deze stap oefen je nieuwsgierigheid met je kind met als resultaat een creatief denkend kind, ook wanneer je kind nadenkt over manieren om geld te verdienen.
Stap 5: Fouten zijn de voedingsbodem van succes.
Fouten zijn nodig om je (financieel) te ontwikkelen en te groeien. Vul de gereedschapskist van je kind met gereedschap om in te zetten in moeilijke situaties of op momenten dat het fout gaat. Hierdoor voorkom je machteloosheid. Gebruik bijvoorbeeld groeitaal ‘ik kan het NOG niet’ in plaats van ‘ik kan het niet’ en refereer aan iets wat je kind eerst niet kon en nu wel. In deze stap oefen je optimisme.
Stap 6: Leer netwerken.
In deze stap oefen je sociale intelligentie. Oefen op onderhandelen, contact leggen, vragen stellen en telefoongesprekken voeren. Zo werk je in een vroeg stadium aan netwerk skills. Wist je dat 47% van scholieren een bijbaan heeft? Wat betekent dat 53% van scholieren dit niet heeft (Bron: Nibud). Een leuke bijbaan vind je door in actie te komen, bijvoorbeeld in je eigen netwerk van familie en vrienden. Jonge kinderen leren netwerk skills vooral door te spelen.
Stap 7: Geef geld uit aan dingen waar je blij van wordt.
In deze stap oef je dankbaarheid. Als je kind weet waar hij of zij dankbaar voor is, en blij van wordt, geeft je kind bewuster geld uit aan zichzelf en aan anderen. Op jonge leeftijd oefen je hierin door het aanleren van ‘dank je wel’. Praat zelf ook over dankbaarheid en geeft zo het goede voorbeeld.
Tip: Introduceer een dankbaarheidsdagboek, waarin je kind iedere dag 3 dingen opschrijft waar hij of zij dankbaar voor is.
Tot slot nog een paar extra tips voor de financiele opvoeding:
- Start met het geven van zakgeld (vanaf 5-6 jaar)
- Maak afspraken over het zakgeld
- Start met de 10% regel
- Regel een spaarpot
- Open een kinderrekening (vanaf ongeveer 10 jaar)
De tips uit deze blog zijn tot stand gekomen op basis van het boek ‘Ik stuur je een tikkie’ Johanneke Mijnhardt. Wil je meer weten over financieel opvoeden? Of ben je op zoek naar handvatten hoe je bovenstaande stappen praktisch bij iedere leeftijd in de praktijk kunt brengen? Lees dan Johanneke’s boek over financieel opvoeden in 7 stappen, wat boordevol handige tips en handvatten zit om je kind te leren omgaan met geld. Ook leer je meer over financiele educatie door @financieel.opvoeden op Instagram te volgen.
Brakkenfestival winactie: we verloten een exemplaar van het boek ‘Ik stuur je een tikkie’ onder ouders die voor BrakkenFestival 2023 een toegangsticket kopen. Dus heb je nog geen ticket gekocht? Doe dat dan nu (op = op).